Ergens wat onwerkelijk, maar op een gekke manier ook heel gewoon. Mijn eerste aandeelhoudersvergadering als groene aandeelhouder van Shell. Dat statige podium, vol opgeprikt bestuur en die theaterzaal met mensen in rood pluche vol emoties, vuur en boosheid, mopperend, volledig onverschillig of gewoon ‘lekker’ een dagje uit. Met een microfoon als zeepkist in de arena.

Show van Shell
Voor het Circustheater in Scheveningen werd rustig actie gevoerd. Wat spandoeken, een verdwaalde ‘ijsbeer’ en wij dan met onze banner van Follow This. Binnen was het theaterdecor opzijgeschoven voor de ‘show’ van Shell. De directie werd omlijst door een paar reusachtige stukken achtergebleven kasteel. Grappig. 

Stropdas en parels
Wat me opviel was dat er veel oudere echtparen in de zaal zaten. Veel grijs, parels, pakken en stropdassen. De man telkens netjes naast zijn vrouw. Als we zo’n stel tussen de bedrijven door vertelden over Follow This en onze missie, was er verrassend vaak interesse. Toch bezorgd misschien over de toekomst van de kleinkinderen of gewoon blij met ons positieve geluid vanaf de grimmige zijlijn.

Poppenkast met een open eind
Na wat formele woorden van Shell volgde de mogelijkheid voor aandeelhouders om vragen te stellen. Veel verhalen van mensen die persoonlijk de gevolgen ondervinden van activiteiten van Shell. Denk hierbij aan Nigeria, Alaska en Groningen. Het bestuur gaat daar keurig respectvol mee om. Ze neemt je in de arm en danst je als het ware met zorgvuldig gekozen woorden van de feiten af. Tot je weer achter de microfoon landt en je je realiseert dat je vraag niet beantwoord is. In lange rijen stonden mensen hun beurt af te wachten om hun vragen te stellen en punt te maken. Een vreemd soort receptie van verplicht kennismaken, aanhoren en weerzien. Het ogenschijnlijk vriendelijke “See you next year” duwde vele missies duidelijk op de lange baan.

Mark en Ben
Mark van Baal pakte dit moment om Follow This te lanceren en Ben van Beurden te vragen om de Brains en Billions van Shell in te zetten om een duurzame koers te kiezen. Hij vroeg Ben wat wij van Follow This konden doen om daarbij te helpen. Natuurlijk gaf Ben geen echt antwoord. Niet met zoveel woorden. Maar het ligt natuurlijk voor de hand: Simpelweg meer aandelen kopen. Groene aandelen dus 😉 Laat dat nu net ons plan zijn: www.follow-this.org ©Nicole

See you next year!